UN REPÀS DE CINC MIL ANYS D'HISTÒRIA DE LA MEDICINA

La conferència del doctor Carles Amengual del passat divendres 27 d'octubre va suposar un repàs de cinc mil anys d'història de la medicina que podria tenir, com a conclusió, la idea que les maneres de preservar la salut i d'allargar la vida passen per uns principis bàsics que són els mateixos en totes les cultures i civilitzacions. Començant pels grecs Hipòcrates, Pitàgoras i Epicur, seguint per les traduccions medievals d'Ibn Butlan i anant a parar fins a la medicina ajurvèdica, la tibetana i la xinesa, és un fet curiós com els humans hem trobat uns principis bàsics que cal seguir per a una vida longeva i sana: una bona alimentació amb producte local i fent-ne un ús moderat, una vida sense presses, que tingui les hores de son necessàries, passejar i caminar molt, una acceptació de les coses tal i com ens venen (no hi ha cap vida que tingui només moments feliços) i complementar la dieta amb herbes del nostre redol, tant per a preparar tissanes i infusions, com per a aliviar alguns petits contratemps.

Pel que fa a la dieta, Amengual va explicar la seva fórmula personal: quantitat, qualitat, gaudir i agrair. És a dir, s'ha de trobar la quantitat necessària per a cada cos, tenint en compte el que gasta diàriament. La ingesta ha de ser excel·lent, hem de menjar quelcom bo i sa. I en fer-ho, hem de passar gust, cal disfrutar de menjar. Finalment, sempre hem de donar les gràcies per poder tenir menjar.
Absolutament tots els conceptes de la part filosòfica de la salut, la consciència del benestar i el desig de viure una vida sana es troben concentrats en aquests versos de Ramon Llull (El cant de Ramon) que va recitar Carles Amengual com a cloenda i conclusió de tot plegat:
Santedat, vida, sanitat
gauig, me dó Déus e llibertat,
e guard-me de mal e pecat.
A Déu me són tot comanat:
mal esperit ne hom irat
no hagen en mi potestat.
Man Déus als cels e als elements,
plantes e totes res vivents
que no em facen mal ni turments.