El Dr. Oriol Bonnín en la seva
conferència a s'Agrícola va demostrar que era tan bon cirurgià com
comunicador: des del primer moment que va agafar la paraula va captar
l'interès del nombrós públic que s'arreplegà a la sala de
conferències de s'Agrícola. De fet, abans de començar la seva
xerrada hi hagué un grupet de persones que passaren per la seva
taula a saludar-lo: eren persones que ell havia operat. I és que els
temes de la salut sempre resulten interessants per a tots i encara
més si tenim la sort de comptar amb un gran especialista en la
matèria, que va poder recalcar la importància de la dieta sana i de
no fumar. “Fins i tot fumant poc hi ha risc”, va dir el Dr.
Bonnín.
El cardiòleg va acompanyar la seva xerrada amb diapositives
que il·lustraven sobre diferents malalties del cor que necessiten
ser operades, els tipus de pròtesis de vàlvules que es fan servir
actualment, la piràmide d'aliments: què hem de menjar cada dia i
què ha de ser un aliment esporàdic o ocasional en la nostra dieta,
els tipus d'exercicis físics que podem practicar per a tenir una
vida sana (tant abans com després d'una operació de cor), també va
mostrar com, des de l'any 2000 fins ara, ha anat baixant el nombre de
trasplantaments de cor, degut segurament a la millor informació que
té la gent i al fet que es cuida més.
Oriol Bonnín va comentar a més la
nova tècnica de passar una vàlvula sense obrir el tòrax, fent-la
anar per dins una de les vies centrals, però, com que la mortalitat
és més elevada (és d'un 10% enfront al 2% de la cirurgia
convencional), només està indicada per a casos que no convé
operar.
Finalment el metge va obrir un torn de
preguntes i alguns dels assistents li demanaren per casos particulars
o s'interessaren pels materials de les pròtesis.
En conclusió, ara no tenim excusa,
perquè sabem perfectament què cal fer per cuidar-nos i prevenir
sorpreses: res de tabac, vida sana, bon menjar i amb dosis adequades
i passejar-nos.