PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DINGALANDANG DE TOMÀS GARAU A S’AGRÍCOLA

         El passat divendres dia 20 de desembre va tenir lloc a s’Agrícola la presentació del llibre Dingalandang. Sons de contemplació i meditació del macianer Tomàs Garau.

        Va obrir l’acte, en representació de l’editorial Purpurina, Marga Serrano, la qual entre altres coses va expressar que en Tomàs és un recuperador de pensaments, un caçador d’instants al qual li hem d’agrair la seva curiositat personal, la calma que transmet, la discreció, la saviesa, aquella que només destrien els homes de poques paraules, perquè la certesa de les coses requereix poques paraules.

        A continuació va intervenir l’autor del pròleg Macià Nicolau, que ens va parlar en primer lloc de la personalitat d’en Tomàs i de les seves aficions i curolles per després cenyir-se al contingut del llibre, cosa que va fer a través de la referència  del seu pròleg on explica que l’autor ha transcrit a tinta i paper les reflexions, opinions i observacions que ens belluguen dins el cap fruit de la contemplació i de la meditació.

        Finalment l’autor Tomàs Garau va completar el que havien dit l’editora i el prologuista afirmant que aquestes dues-centes frases volen esser l’exegesi més profunda de certs instants viscuts, passats pel sedàs de la contemplació i cavil·lació, per concloure que mai no deixarà de formular-se preguntes i rascar dins les parts més indòmites de l’ànima i del pensament.























Concert del cor de Sant Vicenç de Paül de Manacor a S'Agrícola

 Dia 19 de desembre a les 19 hores , el cor de Sant Vicenç de Paül de Manacor ens va oferir un concert de nadales.

El cor, magistralment dirigit, pel seu professor de Música, Pau Femenias, va interpretar les nadales : “ Un camell d’ Orient “ , “ Feliz Navidad “ , “ Quan somrius “ , “ Les dotze van tocant “ i finalment , “ Fum , fum , fum “ . Tot el públic va gaudir en sentir aquestes veus angelicals , essent el preludi de les Festes de Nadal . Acte seguit el president de S’ Agrícola ,Llorenç Femenias , va fer entrega d’ un obsequi d’ agraïment  a l’ esmentat Cor ; rebé l’ obsequi el director del Col.legi Sant Vicenç de Paül, Toni Gomila . Els nins i nines del Cor van passar al saló contigu on degustaren d’ un refresc , ben merescut . 

Acabat aquest acte i a la primera planta, va tenir lloc el tradicional brindis , per part dels directius de S’ Agrícola , per desitjar els Molts d’ anys als socis i simpatitzants .



















XIV CONVOCATÒRIA DEL PREMI DE PINTURA JOVE DE S’AGRÍCOLA

             Aquest any 2024, el Certamen de Pintura Jove de s’Agrícola ha arribat a la seva XIV convocatòria amb un total de devuit obres presentades per artistes de distintes localitats mallorquines i amb clar predomini participatiu de l’element femení. Hem de dir que la qualitat mitja de les obres presentades ha estat elevada i que, més que mai, el jurat, format per Pere Sastre (Delegat de Caixa Colonya); Bel Riera (Llicenciada en història de l’art) i Cati Bauçà (Professora de l’UIB, i llicenciada en Belles Arts) ho ha tengut difícil a l’hora de decidir; tal vegada més que en convocatòries anteriors.

            L’acte de lliurament de premis es va celebrar a la sala d’actes de s’Agrícola el passat 13 de desembre, presentat per Maria Francisca Forteza, responsable de l’organització del concurs, i amb l’assistència dels artistes presentats i un nombrós públic format pels afeccionats habituals de la sala d’exposicions i per amics i familiars dels pintors. Després de l’entrega de diplomes commemoratius a tots els participants, l’acte es va tancar amb unes paraules de la senyora Bel Riera, en representació del jurat, i també del senyor Llorenç Femenias, president de s’Agrícola, que va agrair la participació i la presència dels artistes i dels presents. Per acabar, hi va haver un petit refrigeri oferit per s’Agrícola.

            Recordem que el propòsit d’aquest certamen és estimular i promocionar els pintors joves; que el premi únic és de 1500 euros —que la Caixa Colonya  amablement aporta— i que, en aquesta ocasió, el jurat, degut a les dificultats de  selecció abans mencionades, a més de la guanyadora, volgué destacar tres obres finalistes.

Així, idò, el resultat final ha estat el següent:

-PRIMER PREMI.

MARINA CÀNOVES GALMÉS

Nom de l’obra: MANIPURA

 

-MENCIONS ESPECIALS:

1-JAZMÍN LUNA LORENZO (SENSE TÍTOL)

2-MARTINA DURAN AMENGUAL (I’M A RABIT)

3-CATERINA SERRA GUAL (RETRAT OCULT)

Remarquem aquí que alguns dels guanyadors d’altres anys, han continuat la seva activitat artística i s’han professionalitzat, com és el cas, per exemple, de BEL FULLANA RIERA (Son Carrió 1985), guanyadora de la primera convocatòria d’aquest certamen, actualment fixada per la galeria LOUIS 21, amb sucursals a Palma i a Madrid. O MARISA NAREDO (Palma 1979), dibuixant, il·lustradora i pintora; LUÍS COBOS, ALEXANDRA CASTILLO CAMPOY o SANDRO TOMÀS, tots ells ja amb una notable presència dins el mercat de la pintura professional.

A més del premi i les mencions honorífiques, s’Agrícola té previst muntar dins el proper any dues exposicions al·lusives al premi de Pintura Jove. Una d’elles amb obra exclusiva de Marina Cànoves Galmés, guanyadora del certamen, i una altra exposició col·lectiva amb obra de les pintores amb menció especial: Jazmín Luna Lorenzo, Martina Duran Amengual i Caterina Serra Gual.



























PRESENTACIÓ DEL DARRER LLIBRE DE TOMÀS GARAU A S’AGRÍCOLA

             El proper divendres dia 20 de desembre a les 20 hores es presentarà al saló d’actes de s’Agrícola el darrer llibre de Tomàs Garau  Dingalandang. Sons de contemplació i meditació.

        Tomàs Garau és un gran coneixedor de la cultura mallorquina i balear, així com del seu genuí lèxic i un apassionat de la investigació històrica. Ha escrit diversos llibres d’assaig, poemes i novel·la. En aquests moments està interessat pel món de la contemplació, meditació i espiritualitat.

         Garau ara ens presenta el quart llibre de la col·lecció  Quaderns de  Ca’s Xorc, editat aquesta vegada per Purpurina editorial. El títol d´aquesta quarta entrega ja crida l’atenció. Dingalandang, com el mateix autor diu, “pretén esser l´humil evocació d’una sèrie de sons que fluïren, des de la contemplació i la meditació, en un període personal de recerca d´aquest llumeneret blau que tots tenim encara per descobrir”. 






CONFERÈNCIA DE RAFEL PERELLÓ A S’AGRÍCOLA

        El passat dijous dia 12 de desembre l’investigador de cultura popular Rafel Perelló va donar una conferència a s’Agrícola titulada Bruixeria, superstició i curanderos a la pagesia de Mallorca. Va presentar el conferenciant M. Francisca Forteza la qual, a més d’esmentar els altres àmbits culturals on en Rafel ha destacat com la pintura i la música, va destacar l’enorme treball que ha realitzat entrevistant  persones majors per investigar sobre aspectes de la cultura popular més ancestral de Mallorca.

        A la conferència, Rafel Perelló es va centrar en una part de la cultura popular on encara se n’ha escrit molt poc: el món de la bruixeria, de la màgia, del mal bocí, de les supersticions, de les solucions dels curanderos, dels remeis casolans de caire màgic, dels auguris de bona o mala sort, de les persones que tenen poders guaridors, entre altres temes que formen part de la nostra tradició més desconeguda. Al llarg de la dissertació va  esmentar exemples de bruixeria i superstició que varen tenir com a escenari llocs de Mallorca, especialment pobles del llevant com Son Servera i Artà,

        Al final va relacionar  les fotografies que s’exhibeixen a la sala de baix de s’Agrícola amb el seu significat segons la temàtica de la conferència.

        El nombrós públic assistent va participar demanant alguns aclariments a Rafel Perelló i també fent noves aportacions que segur l’ajudaren en la seva curolla d’esdevenir un autèntic expert en cultura popular.






















 

Presentació de Teixits d'Emmi Finozzi

Acompanyat del concert d'Alícia Olivares amb el recitat de Finozzi a l'Associació Cultural S'Agrícola 

El passat dimecres 11 de desembre de 2024 a les 20h a l'Associació Cultural S'Agrícola, tingué lloc la presentació del llibre Teixits d'Emmi Finozzi. Aquest dia, la poeta manacorina nascuda a Uruguai, presentà el seu recull de poemes acompanyada per l'editora, Marga Serrano, de l'editorial Purpurina, i per la presentadora M. Magdalena Gelabert.

Emmi Finozzi neix a Uruguai, Montevideo, i als 18 anys es desplaça a Manacor on viu des de fa més de vint anys. Afirma que la seva vocació poètica es va despertar pels passadissos d'un institut, gràcies al contacte amb el poeta uruguaià Elder Silva que es va convertir en el seu mestre i amic, en el camp poètic. Des d'aleshores, la poesia l'ha acompanyada en el dia a dia i, de manera especial en les sessions de recitat, que ha realitzat sovint acompanyada d'Alícia Olivares, així com també en les aportacions a les xarxes.

Teixits és un recull bilingüe, que alterna la versió dels poemes en castellà i en català i està acompanyada pel pròleg de Bernat Nadal que defineix molt bé l'essència i la forma d'aquest recull. La poesia de Finozzi entremescla els records amb el present, el que ha après de la vida i la seva aposta personal per triar el camí que ella vol seguir, un exemple entranyable i clar és el poema “Records de la padrina”. Aquí la poeta mostra el relleu de les generacions de dones, en el teixir la vida, talment com el títol del recull constata. És extraordinari veure com la tradició ancestral de les dones teixidores de la vida, des de les antigues parques fins a les nostres padrines que tenim ben presents i les netes que nosaltres som i representam. L'amor i la poesia són les principals constants del recull i es van entrebaulant, l'amor és l'aigua, que purifica i amara i que en el poema adopta totes les formes: gotera, gel, pluja, granís... i floreix i esdevé poesia. En realitat és la possessió de l'escriptura, de la poesia.

Uruguai és la terra d'origen que la poeta estima però Manacor també és al centre del seu cor i de la seva vida i el fa present, sovint als poemes com és el cas d'”Ombres” o  “Flocs de neu”, en els quals Finozzi es deixa dur per record inspirador de la pèrdua i habita la ciutat entre la rutina i l'excepcionalitat dels fets extraordinaris com la neu o la mort.

En conjunt, Teixits constitueix una aposta per una poesia agradable i lleugera, que ens acompanya com una alenada fresca. Tanmateix, és en la senzillesa on millor encaixa la transcendència. L'obra es clou amb un epíleg, escrit des de Mèxic per Samir Delgado, que titlla la poesia de Finozzi de tendra i diarística, oriental i mediterrània.

L'acte acabà amb l'excel·lent concert i recitat que oferiren Alícia Olivares, a la veu i la guitarra, i la mateixa poeta, Emmi Finozzi, que embolcallaren el públic en una aura d'harmonia i de gaudi.






  


















 

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES DE RAFEL PERELLÓ A S’AGRÍCOLA

            El passat dissabte dia 7 de desembre es va inaugurar a la planta baixa de s’Agrícola l’exposició de fotografies de Rafel Perelló, dedicades a reflectir diferents aspectes de la cultura popular mallorquina. Varen parlar a més de l’autor, M. Francisca Forteza que en va destacar aspectes de la seva obra, el regidor de cultura Ferran Montero que va expressar la necessitat de difondre el que representen les fotos entre la gent jove i finalment va tancar l’acte el president Llorenç Femenias.

        Rafel Perelló és un manacorí que a més de pintor i músic s’ha dedicat a investigar sobre els costums ancestrals de la nostra terra. Ha basat aquesta recerca entrevistant  gent d’edat avançada sobre temes tan diversos com ara els remeis casolans, els treballs i el vocabulari de la pagesia, els pronòstics del temps, les formes i el parlar dels pescadors, els costums socials, la guerra civil, els refranys, les dites populars, la recerca de paraules i expressions que no consten als diccionaris, entre altres qüestions.

        En aquesta exposició de fotografies  en Rafel ens mostra exemples d’aquest món màgic de la nostra cultura i les acompanya d’un text explicatiu del seu significat.

        El proper dijous dia 12 d’aquest mes, el mateix Rafel Perelló ens oferirà una conferència titulada Bruixeria, superstició i curanderos a la pagesia de Mallorca que serà un complement important a aquesta exposició, que podreu visitar durant aquest mes de desembre.




CONFERÈNCIA DE RAFEL PERELLÓ A S’AGRÍCOLA

        El proper dijous dia 12 de desembre a les 20 hores Rafel Perelló Bosch farà una xerrada a l’Associació Cultural s’Agrícola titulada Bruixeria, superstició i curanderos a la pagesia de Mallorca. L’acte serà presentat per la filòloga M. Magdalena Gelabert.

        Perelló és una persona polièdrica ja que a les seves vessants de pintor i músic hi afegeix en aquesta ocasió la d’investigador en cultura popular mallorquina, que realitza especialment entrevistant persones majors que han estat testimonis del món pagès de la nostra illa.

        Rafel Perelló és un apassionat de les paraules, expressions, llegendes i històries singulars de Mallorca, que s’estan perdent i que ell s’ha proposat  rescatar-les de l’oblit. En aquest cas a s’Agrícola podrà comptar amb l’ajuda de la seva pròpia exposició fotogràfica d’imatges de la pagesia de Mallorca que es pot veure a la sala de baix.






Dimecres dia 11 podrem gaudir a la sala d’actes de S’Agrícola amb la presentació del llibre d'Emmi Finozzi Teixits, i també d’un recital poètic d'Emmi Finozzi, ( veu) i Alícia Olivares, (veu i guitarra).

Presentaran el llibre M. Magdalena Gelabert i Marga Serrano, editora. 










EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES DE RAFEL PERELLÓ A S’AGRÍCOLA

           El proper dissabte dia 7 de desembre a les 19 hores s’inaugurarà a la planta baixa de s’Agrícola l’exposició de fotografies de Rafel Perelló titulada Superstició i cultura popular. 

      El manacorí Rafel Perelló és una persona polifacètica ja que és pintor, músic de jazz i investigador de la cultura popular de Mallorca. Com a investigador basa tota la seva tasca de recerca en les entrevistes que efectua a persones d’avançada edat d’arreu de l’illa on es tracta qualsevol qüestió referida a la Mallorca preturística, així com la recopilació de paraules i expressions en desús o que no consten als diccionaris.

        En aquesta exposició de fotos Rafel Perelló ens mostra elements i amulets del món de les creences i supersticions de la cultura popular mallorquina amb un comentari explicatiu.  Les imatges exposades, seran també motiu de reflexió a una propera xerrada que Rafel Perelló ens oferirà dia 12 d’aquest mateix mes de desembre a la sala d’actes.