PRESENTACIÓ DEL PRIMER LLIBRE DE NÚRIA FONT A S’AGRÍCOLA

             El passat divendres 28 de març la carrionera Núria Font  va presentar a s’Agrícola el seu primer llibre amb una història personal sobre la seva experiència en la recerca d’un diagnòstic definitiu sobre la seva malaltia. Aconseguir això ha suposat un llarg procés de visites a professionals i dos ingressos a Psiquiatria.

        Gatos y Búhos conté il·lustracions de l´autora i consta de dos llibres: el principal, a on conta la seva història personal i un altre més petit en el que es publiquen les anotacions i dibuixos que va fer durant un dels seus ingressos hospitalaris.  Ara na Núria ha decidit publicar-ho tot i compartir la seva experiència amb tothom perquè allò viscut pugui ajudar a  altres persones en la seva mateixa situació.

    Reconeix que encara que té traumes a dia d’avui i sentiments per resoldre, s´alegra de saber qui és i quina malaltia ha d’afrontar. 

        Na Núria no només és un exemple de superació, si no també de supervivència. Aquests anys de patiment i lluita fins arribar a l´inici del camí de superació personal, han suposat altres problemes col·laterals que han dificultat la seva recuperació. Ens ho conta tot entre moixos i mussols i ho fa amb experiències reals que et commouen o que et fan riure i que són un exemple i un galtada als ignorants, als professionals que han retardat el seu procés de curació i a aquells que no l´han sabuda entendre.

    Segons l’editora del llibre Marga Serrano, la seva publicació ha suposat per a ella  el projecte editorial més important després de 6 anys de Purpurina i quasi 30 llibres publicats perquè  a part de l’experiència personal viscuda amb na Núria, la seva història està plena de missatges per a que nosaltres, com a societat, siguem millors persones.




















Presentació de la novel·la Vent surant de Francesca Sastre

         
   
 
Francesca Sastre i Munar és llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va estudiar Filologia Catalana i l'especialitat d'Arts Escèniques a la Universitat de les Illes Balears. Ha exercit com a periodista d'Última Hora, El Temps i RTVE a les Illes Balears i com a professora de llengua catalana i arts escèniques a secundària.

        Vent surant és la seva primera novel·la i ens endinsa dins el bel·licisme que molts varen patir i alguns varen promoure en benefici propi. Amb un llenguatge àgil, la novel·la mostra la importància de preservar la memòria històrica i com aquesta impacta a través de les generacions.

PRESENTACIÓ A S’AGRÍCOLA DEL LLIBRE DE JOAN CALDENTEY SOBRE EL C.E. MANACOR

            El proper dijous dia 3 d’abril a les 20 hores se presentarà a s’Agrícola el llibre «Manacor és més bo. Històries d’un club centenari» a càrrec de Joan Caldentey Moreta.

            Des de la seva fundació l’any 1923 el CE Manacor ha estat un referent dins la societat manacorina. Aquest llibre recorre les fites que van marcar la seva evolució, des dels primers partits fins als moments més èpics com fou l’ascens a 2a B l’any 1984. També els jugadors i entrenadors més llegendaris que han deixat la seva empremta i un rosari d’anècdotes.
Manacor és més bo  vol ser un petit homenatge a un club i tota la seva massa social que ha unit generacions.
            Joan Caldentey (Manacor 1981) és davant tot futboler i seguidor del CE Manacor. Durant dècades ha recopilat anècdotes des de les grades de na Capellera i converses de bar. Manacor és més bo! és la seva primera obra de caràcter divulgatiu.



DANI I MARGA A S’AGRÍCOLA

           En Daniel Nadal Molina (piano) i na Marga Ros (veu) són un duet amb una gran experiència musical que s’han especialitzat en temes  seleccionats del repertori internacional de música lleugera.

         En Dani és un jove pianista nascut a Palma i format, bàsicament, a l’Escola de música moderna «Factoria de Músics» i al  «Conservatori Liceu de Barcelona». Molt introduït en el món musical de l'illa, en Dani ha tocat els teclats en grups com  Ossifar Revival, Emma Diva, Geremy Jones Band, Soul Survivors, Juan Real, Moon Phases, Nova Party Band, Feeling band, etc. i ha tingut l'oportunitat de poder acompanyar artistes internacionals com ara Paul Carrack (Mike & the Machines), Molly Duncan (The Average White Band) i Tim Mitchell (James Brown). 

         Na Marga Ros Rubí, manacorina, criada en un ambient molt musical i artístic, atès que el seu padrí matern era en Sebastià Rubí, autor del nostre «Quaquín», i que son pare era l’admirat músic manacorí Josep Ros. Na Marga, ja de ben petita, mostrà el seu interès pel món de la interpretació i la música, participant a les mostres de teatre escolar i a les dues prestigioses corals del poble: Capella de Manacor i Ars Antiqua.

         A Mallorca, va ser membre del grup "Aranyes teatre" i del grup d'animació infantil "Paperins", i a Madrid va voler provar altres estils i va formar part d'un grup de doo wop a capela, una banda de rock i un cor de gòspel. Actualment canta a diferents formacions musicals de l'illa: Feeling Band, Nova Party band, Dani i Marga, Red, i Maico.

         Dani i Marga interpreten un exquisit repertori escollit d’entre les millors cançons internacionals de les darreres dècades.




EXPOSICIÓ DE CARME FUSTER A S’AGRÍCOLA

        Dissabte passat, 22 de març, es va inaugurar al bar de s’Agrícola una esplèndida i lluminosa exposició de pintures de na Carme Fuster. 

        Feu la presentació el periodista, escriptor, cineasta i editor Toni Ferrer Vallespir, qui juntament amb el seu pare Rafel Ferrer Massanet, es va fer càrrec de l’emblemàtica revista manacorina «Perlas y Cuevas» durant els 63 anys que es va editar. Tal com va dir en Toni Ferrer, na Carme és una pintora i escultora manacorina amb més de mig centenar d'exposicions, tant individuals com col·lectives. Ha exposat a Pollença, Felanitx, Cala Murada, Cala Bona, Cala Ratjada, Deià, Valldemossa, Cala d'Or i, naturalment, Manacor. També ha fet exposicions a Menorca, Lleida, Dinamarca, França, etc. Col·leccionistes d'Austràlia, França, Turquia, Finlàndia, Dinamarca, Alemanya, Suïssa i Itàlia tenen obres seves.

        A més de la pintura i l'escultura, na Carme Fuster és il·lustradora i dissenyadora. Entre altres activitats artístiques, ha dissenyat etiquetes de vi, ha treballat amb ceràmiques, i ha col·laborat amb ONG'S, fundacions i col·lectius socials cedint obra seva. Ha participat en nombroses subhastes i fires d'art. Actualment, té l'estudi a la tenda-taller de Can Manuel, del carrer Amistat de Manacor.

        A s'Agrícola ha exposat sis vegades: 1992, 1999, 2001, 2004, 2011 i 2025, la qual cosa significa, tal com va dir en Toni Ferrer a la presentació, que aquesta entitat centenària manacorina ara forma part molt important dins sa trajectòria vital i artística d'aquesta artista manacorina, polièdrica, polivalent i lluminosa.

       El món animal, les naturaleses mortes i vives, les figures humanes, sempre alegres, despreocupades i senzilles, formen part del màgic món de na Carme.












Presentació del llibre Gatos y Búhos, un cuento para aceptar mi trastorno mental a s’Agrícola

             El mes passat es va ajornar sa presentació del llibre de Nuria Font, però si tot va be, aquest divendres dia  28 de març a les 20 hores es presentarà a s’Agrícola el llibre  Gatos y Búhos, cuento para aceptar mi trastorno menta”l, de Núria Font que publica l’editorial Purpurina. L’autora estrena el seu primer llibre amb una història personal sobre la seva experiència en la recerca d’un diagnòstic definitiu sobre el seu problema mental. Aconseguir això ha suposat un llarg procés de visites a professionals i dos ingressos a Psiquiatria.

        El llibre Gatos y Búhos conté il·lustracions de l´autora i consta de dos llibres: el principal, a on conta la seva història personal i un altre més petit en el que es publiquen les anotacions i dibuixos que va fer durant un dels seus ingressos hospitalaris. Una infermera, a la que anomena Ali, custodiava el petit quadern fins que, una vegada rebre l´alta hospitalària, na Núria ha guardat amb gelosia. Ara ha decidit publicar-ho tot, compartir la seva experiència amb tothom perquè allò viscut pugui ajudar a  altres persones amb la seva mateixa situació.






Conferència de l'advocada Maria Duran Febrer dins el Cicle de conferències: llums i ombres 2025

         El passat divendres, 14 de març de 2025 a les 20h, la sala d'actes de S'Agrícola acollí la conferència de Maria Duran Febrer amb el títol “La carrera d'advocada en defensa de les dones, llums i ombres”. L'advocada manacorina Maria Duran Febrer, jurista i amb una gran experiència com a defensora dels drets de les dones, va ser presentada per M. Magdalena Gelabert.

    Duran, especialista en dret de família i dret penal, va oferir al públic present una panoràmica per la legislació que afecta les dones i va incidir de manera especial en els canvis produïts des dels anys 80 i 90 dels segle XX i fins a dia d'avui. Maria Duran explicà, de manera entenedora i precisa, els avanços que hi ha hagut en la consideració de legal de les dones pel que fa a l'administració i venda dels seus bens, o en relació amb les obligacions matrimonials i econòmiques. Gràcies a la seva vasta experiència, l'advocada aportà exemples molt aclaridors.

        Duran demostrà tenir un gran coneixement del marc legal esmentat, no de bades és una de les juristes pioneres en la lluita contra la violència cap a les dones, amb una experiència de més de 10.000 casos i ha format part de la junta directiva de l'Associació Europea de Dones Advocades (European Women Lawyers Association EWLA).

    Maria Duran Febrer compartí amb el públic assistent, de manera excel·lent, la seva experiència com a advocada i com a activista en el camp del feminisme a Manacor i fora de la nostra ciutat, tant a l'Estat espanyol com a Europa, tot fent balanç de diferents aspectes que caracteritzen aquesta tasca.

















EXPOSICIÓ DE CARME FUSTER A S’AGRÍCOLA

         Na Carme Fuster és una pintora i escultora manacorina amb més de mig centenar d'exposicions, tant individuals com col·lectives.

        Des de la seva primera exposició en solitari, el 1989 a Bacchus Pula, na Carme Fuster ha exposat a diferents llocs de Mallorca: Pollença, Felanitx, Cala Murada, Cala Bona, Cala Ratjada, Deià, Valldemossa, Cala d'Or i, naturalment, Manacor. També ha fet exposicions a Menorca, Lleida, Dinamarca, França, etc. Col·leccionistes d'Austràlia, França, Turquia, Finlàndia, Dinamarca, Alemanya, Suïssa i Itàlia tenen obres seves.

    Diu Sir Thomas Browne, el prestigiós escriptor anglès, que l'art és la perfecció de la naturalesa: la naturalesa ha construït un món, i l'art un altre món. Són dos mons que es complementen. Na Carme Fuster sap perfectament que l'art és un estat de l'ànima, i per això du l'art dins la sang.

    Als cinc anys ja tenia un cavallet i, de forma natural i espontània, ja gaudia de l’art de la pintura. Va estudiar a l'acadèmia de pintura d'en Mataix, i, posteriorment, a les Escoles d'Art i Oficis de Barcelona i Palma i també a l'acadèmia que tenia la seva seu al Molí d'en Xina, d'Algaida. A finals dels vuitanta va fundar i dirigir la galeria d'art Arts Raval, de Felanitx. També va estudiar restauració i pintura damunt moble.

    A més de la pintura i l'escultura, na Carme és il·lustradora i dissenyadora. El 1975, ara fa 50 anys, creà el Kafus, uns simpàtics i irònics personatges molt manacorins, crítics i mordaços, les aventures dels quals es varen publicar durant molt de temps a la revista manacorina Perlas y Cuevas. Entre altres activitats artístiques, ha dissenyat etiquetes de vi, ha treballat amb ceràmiques, i amb la seva obra ha col·laborat amb ONG'S, fundacions i col·lectius socials. Ha participat en nombroses subhastes i fires d'art. Actualment, té l'estudi a la tenda-taller de Can Manuel, del carrer Amistat de Manacor.

    A s'Agrícola ha exposat sis vegades: 1992, 1999, 2001, 2004, 2011 i 2025, la qual cosa significa que aquesta entitat centenària manacorina ara forma part molt important dins sa trajectòria vital i artística d'aquesta artista manacorina, polièdrica, polivalent i lluminosa.

    Na Carme va començar a pintar a l'oli, per després optar pel guaix i l'acrílic. Sempre li ha agradat jugar amb diferents materials, utilitzar pigments naturals i experimentar amb diferents tècniques i diferents suports, no només teles, sinó també sobre papers, sedes, fustes, metalls, etc. El món animal, les naturaleses mortes i vives, les figures humanes, sempre alegres, despreocupades i senzilles, formen part del màgic món de na Carme.



INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ JULIO HUERTAS

 Dijous dia 13, es va dur a terme la inauguració d’escultures i llenços  de l’artista Juli Huertas, que podreu visitar fins a dia 30 d’abril.

El  Periodista-escriptor Antoni Ferrer Vallespir, ens va refrescar la memòria fet un estens repàs a la trajectòria artística de Huertas, explicant anècdotes que fins i tot a l’autor ja li eren desconegudes.

El delegat de cultura Ferran Montero, va explicar com va conèixer a Huertas a rel de la preparació de la Primera Nit de l’art manacorina, i des de les hores son pocs els dies que no es saluden.

El President Llorenç Femenias, destacà la vàlua artística de Huertas, recordant que ja havia exposat a s’Agrícola en varies vegades.

Desprès un Julio Huertas visiblement emocionat, va agrair l’assistència als presents i amb una copa de vi es va poder gaudir de les darreres  creacions de Julio Huertas.













Presentació Poemari de Nerea Alzad

 El passat dissabte, 8 de març, dia de la dona, la jove manacorina Nerea Alzamora va

celebrar la presentació del seu primer llibre en forma de poemari a S’Agrícola. Ens va
delectar amb una xerrada acompanyada de la seva presentadora i entrevistadora,
Noelia Escalas; a la qual va poder explicar el procés d’escriptura que va dur a terme
per crear els seus poemes, així com les temàtiques i les inspiracions a les que va
recórrer per presentar-nos els cinc capítols del seu poemari. Enamorament, sexe,
dolor, curació i alliberació: el cicle de l’amor exposat lluny de tòpics i tractat de forma
universal i innovadora. La lectura d’alguns poemes va ajudar a comprendre el trasfons
personal que va dur a na Nerea a escriure aquest llibre, la qual es va realitzar amb la
participació de la mateixa autora i alguns oients.




























Cicle de conferències: llums i ombres 2025. Conferència a càrrec de Maria Duran Febrer

 

Cicle de conferències: llums i ombres 2025 

“La carrera d'advocada en defensa de les dones, llums i ombres”

Conferència a càrrec de Maria Duran Febrer

Presentació a càrrec de M. Magdalena Gelabert

Divendres,14 de març de 2025 a les 20h

 L'advocada manacorina Maria Duran Febrer és jurista i té una gran experiència com a defensora dels drets de les dones. Es va especialitzar en dret de família i dret penal.

Ha estat directora de l'Institut Balear de la Dona, presidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis. Va ser delegada del Col·legi d'Advocats de Balears en el Partit Judicial de Manacor i cofundadora de la Secció de la Dona del Col·legi d'Advocats de Balears. Maria Duran Febrer va ser co-redactora de la primera Proposició de Llei Integral contra la violència de gènere i és vocal permanent de la Comissió General de Codificació (l'òrgan pre-legislatiu que s'encarrega de fer esborranys de lleis a instàncies del Ministeri de Justícia) i darrerament participa en l'avantprojecte de Llei de Tracta. És una de les juristes pioneres en la lluita contra la violència cap a les dones, amb una experiència de més de 10.000 casos. Ha format part de la junta directiva de l'Associació Europea de Dones Advocades (European Women Lawyers Association EWLA).

Maria Duran Febrer compartirà amb el públic assistent la seva experiència com a advocada i com a activista en el camp del feminisme a Manacor i fora de la nostra ciutat tot fent balanç dels diferents aspectes que caracteritzen aquesta tasca.



EXPOSICIÓ DE PINTURES I ESCULTURES DE JULIO HUERTAS A S’AGRÍCOLA

             El proper dijous dia 13 de març, a les 20 hores,  s’inaugurarà al saló d’actes de s’Agrícola l’exposició de pintures i escultures de l’artista manacorí Julio Huertas. Presentarà l’acte el periodista Antoni Ferrer Vallespir.

    Julio Huertas té una llarga trajectòria d’exposicions tant individuals com col·lectives al llarg de tota la illa de Mallorca i també a diversos punts de la península i ara ens presentarà a s’Agrícola les seves darreres obres que ha creat.

        A una de les seves darreres exposicions els crítics  deien d’ell: «Julio Huertas és un investigador de l’expressió corporal; explora aquest camp fins l’infinit i tot indica que mai arriba a sentir-se plenament satisfet amb això; és el comportament de l’artista autoexigent».

L’exposició podrà ser visitada fins dia 30 d’abril.




PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE NEREA ALZAMORA ADELANTADO

                 El proper dissabte dia 8 de març a les 19 hores es presentarà, a s’Agrícola, el primer llibre de poemes de la jove manacorina Nerea Alzamora.

         Nerea Alzad (Manacor, 2006) és una autora novella i estudiant de Filologia Hispànica a la Universitat de les Illes Balears. Des de petita va mostrar gran interès per la llengua i la literatura, tot i que detestava la idea de posar-se davant d'un llibre. No va ser fins fa 4 anys que va descobrir el món de la lectura i va decidir submergir-s'hi de ple, per delectar el seu coneixement amb històries increïbles i inspiradores. Tot i que cal destacar que la seva passió per l'escriptura i la poesia va veure la llum sent Nerea encara una nena innocent. La nostra escriptora sentia una via d'escapament a l'expressió de les seves emocions mitjançant les paraules. Per aquest motiu, després d'un any complicat i confús, Alzad decideix començar a escriure a manera de salvació, el que serà la seva primera obra, Los pétalos de mi piel.