Figues flors abans de Pasqua!

Benvolguts amics,
vos volem convidar a la conferència de divendres que ve, dia 14 de març, en el nostre horari habitual, a les 20:30, que versarà sobre el camp mallorquí. En aquesta ocasió hem convidat l'apotecari Montserrat Pons i Boscana, de la finca experimental Son Mut Nou, situada dins el terme de Llucmajor. Justament la marina de Llucmajor,és una de les zones on les condicions ambientals –pluges, clima càlid, etc.– i els substrats geològics calcaris, com són les terres primes i argiloses, fan que la figuera sigui un dels arbres més adients per esser conrats. És un indret on es reuneixen i centralitzen una col∙lecció nombrosa de figueres de diferents castes, i on es permet la prospecció, la caracterització, l'estudi i l'observació, d'una manera còmoda i fidel, de tot el que envolta la figuera.

La finalitat del camp d'experimentació de Son Mut Nou és concentrar una col∙lecció nombrosa de cultius de figuera de diferents varietats que marquen la importància del patrimoni ficari de les Illes. Es pretén també recuperar varietats antigues en risc d’erosió genètica i descobrir varietats desconegudes, no descrites, tot incorporant‐les al camp d’experimentació.
Entre els objectius d'aquest cap d'experimentació podríem citar:
1. Fer prospeccions i caracteritzar‐el material ficari a través de descriptors usuals i originals.
2. Crear un fitxer de cultivars tipificades.
3. Crear un arxiu fotogràfic de les figueres, les figues i les fulles de cada varietat.
4. Contribuir a crear unes bases per a la conservació i el manteniment dels recursos filogenètics amb una col∙lecció o en bancs de germoplasma.
5. Conservar el patrimoni ficari de les Illes, que forma part de la nostra cultura i de la nostra història.