CENTENARI DELS INICIS DE L'AVIACIÓ A MALLORCA: EXPOSICIÓ I CONFERÈNCIA

Des de l’Associació Cultural s’Agrícola ens sumam al centenari del primer vol Península-Mallorca de D. Salvador Hedilla, amb dues activitats: per una banda l’exposició itinerant “El món de l’aviació”, que es podrà visitar del 23 al 29 de gener; i, per l’altra, amb la conferència “Primer vol Península-Mallorca i evolució de l’aviació a Mallorca” a càrrec de Miquel Buades Socias, i posterior col·loqui amb Tomeu Salvà, Marian Ferrer i Toni Capó, que tendrà lloc el proper divendres dia 27 de gener a les 20h.
L’any passat es va celebrar el centenari del primer vol entre la Península i Mallorca, concretament el 2 de juliol. La importància d’aquest centenari és precisament perquè no oblidem la proesa aconseguida per Salvador Hedilla.
Salvador Hedilla fou sempre un amant de la velocitat, primer en l’àmbit del motociclisme, després a la Fórmula 1 i finalment a l’aviació. Va obtenir el títol de pilot d’aeroplans l’any 1913. Tres anys després inaugura l’Escola Catalana d’Aviació.

Hedilla va dissenyar i construir el seu primer prototip: el monoplà Hedilla Monocoque, que tenia 9 metres d’envergadura i 5 de longitud, pesava 360 quilograms de pes, portava un motor rotatiu Le Rhône de cinc cilindres, amb una potència de 80 cavalls, capaç d’agafar una velocitat de 135 quilòmetres per hora, i d’enfilar-se a mil metres d’altura en cinc minuts.
L’avió utilitzat en el primer vol entre Barcelona i Mallorca va ser una versió millorada d’aquest primer disseny d’Hedilla.
La premsa del moment es va fer ressò de la proesa de Salvador Hedilla. I a Son Banya l’Ajuntament de Palma va erigir un monument al lloc on havia aterrat en aquest vol històric.

D’aquesta proesa i de com ha evolucionat l’aviació durant aquest segle ens en parlarà Miquel Buades Socias el proper divendres. I en seguirem parlant amb Tomeu Salvà, Marian Ferrer i Toni Capó. Quedau tots convidats a fer una ullada per l’apassionant món de l’aviació.