POSADA AL DIA ECONÒMICA A CÀRREC D'ANTONI RIERA

El passat divendres dia 13 de gener, vam poder assistir a l’Associació Cultural s’Agrícola a la conferencia “Fortaleses i debilitats del moment econòmic actual” d’Antoni Riera.

 
Ens va parlar, d’una manera concisa i entenedora, de l’economia actual, des d’un punt de vista local (Manacor), així com també provincial, nacional i internacional.

Estam en un moment de creixement. Mario Draghi, tot i haver estat criticat, ha estat el detonant de que Europa creixi, ja que va propulsar una economia expansiva. Fou un agosarat en el seu moment.

Aquest temps de creixement s’observa a partir de 2014, mitjançant un augment de liquidesa, una reducció del tipus d’interès, un finançament a llarg termini i confiança.

A les Illes Balears hem tengut una devaluació interna. Hi ha hagut una disminució de salaris (-2,7%), i hi ha hagut una sèrie d’actuacions a nivell intern. Per una banda ha crescut el número d’empreses (+2,7%), però, per l’altra, hi ha hagut també una resistència a les exportacions, i un increment del turisme en un 29,3%.

Tot i aquestes dades, no estam en un temps de confort perquè l'economia creix sobre uns fonaments dèbils. Estam en un temps de canvi, que ens afecta per la simple raó que no ha acabat. És complex. És global. És un temps de canvi econòmic, però també polític, tecnològic i social.
Tot té importància: el que passa a Alemanya, el que passa a Espanya, el que passa a les Illes Balears.

De totes aquests matisos i de molt d’altres ens va xerrar Antoni Riera. Des d’aquí volem donar-li l’enhorabona per acostar-nos un tema, que de vegades se’ns va fosc.