Dissabte passat, 25 de maig es va a dur a terme la inauguració de l’exposició d’obres de petit format de l’artista Antoni Galmés Martí (Manacor, 1983)

        Galmés és il·lustrador i autor de còmics i àlbums il·lustrats que viu i treballa a Manacor. Es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2005) i va obtenir la seva tesi doctoral el 2010, fet que li va permetre ensenyar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona durant més d’una dècada. 

        Després de dedicar-se a la il·lustració d’storyboards per publicitat i cinema, el 2017 comença la seva trajectòria com a il·lustrador editoral. Entre els seus llibres hi figuren Les banyes d’en Cucarell, Mare d’on vénen els infants (Guardonat amb el Premi Mallorca de literatura infantil 2020), La Treva, Calendari Folklòric de Mallorca (Guardonat als premis 31 de desembre per l’OCB) o Te de maduixa al cau del teixó, traduït a 9 idiomes i sel·leccionat pel prestigiós Premio Strega a Itàlia. 

         En quant al món del còmic, treballa especialment pel mercat francobelga amb editorials tan importants com Dupuis o Delcourt. Recentment ha guanyat el Premi al Millor Àlbum Infantil i Juvenil al Saló del Còmic de Barcelona pel seu còmic Molly Wind, bibliotecàries a cavall i, durant el 2024 ha publicat al país veí Quand la nuit tombe, el qual sortirà a Espanya a principis de 2025, el qual ha estat ja sel·leccionat per a diversos festivals de còmic a França. 

  

INKTOBERS

 

Els inktobers són unes il·lustracions fetes sense cap intenció més enllà de divertir-me… que ja és molt. Amb l’arribada d’Instagram i les xarxes socials, circulen arreu del món milions d’il·lustracions fetes per artistes professionals i amateurs. El 2011, l’il·lustrador nord americà Jake Parker va proposar un repte per als seus alumnes de dibuix: fer un dibuix a tinta cada dia durant el mes d’octubre i penjar-lo a les xarxes amb el hashtag #inktober. L’objectiu era incentivar-los a dibuixar per simple fet de practicar i agafar l’hàbit de dibuixar una mica cada dia i de mostrar en públic el resultat, intependentment de si el dibuix era reeixt o no. És una màxima que ja en temps de Plini el vell, corria entre els artistes: Nulla dies sine linea (Ni un dia sense un traç). No era tasca fàcil. Avui en dia, agafar un compromís aparentment tan superflu com dibuixar cada dia esdevé una dificultat amb la velocitat amb que passa la vida. Per tal d’ajudar a aquells que tinguessin bloqueig mental, proposava una llista de 31 paraules (substantius, verbs o adjectius) per tal que es convertissin en l’espurna que fa brostar la imaginació. 

 

Jo vaig porvar de fer aquest repte sense èxit durant uns anys. El 2019, però, vaig proposar-m’ho seriosament, i vaig trobar durant cada dia d’aquell mes d’octubre, l’estoneta diària per deixar de banda qualsevol cabòria i centrar-me en gaudir una estona dibuixant. 


Sempre he tingut l’hàbit de dibuixar, però moltes vegades, aquesta passió es dissipa per la obligació de fer-ho professionalment. Passa amb totes les feines, crec: quan el’afició torna feina, deixa de ser una afició. Aleshores cal tornar a gaudir de l’activitat creativa. A deixar-se portar, a equivocar-se i a investigar o experimentar. És la millor manera d’esdevenir millor en la teva feina i, perquè no, de ser més feliç. 

 

En aquesta exposició veureu 40 il·lustracions a tinta i algun toc de color, fetes en el repte de l’Inktober, sempre amb la intenció de que cada una conti una petita història sense paraules. Al cap I a la fi són el bessó de la meva feina com a il·lustrador. 


L’exposició es podrá visitar fins dia 30 de Juny








 


Gran concert líric al pati de ca'n Frau

Diumenge dia 1 de juny a les 21 hs es durà a terme al pati de ca’n Frau un recital líric que servirà per tancar la temporada musical de s’Agrícola a la vegada que es també el darrer acte de les Fires i Festes de Primavera 2024, que organitza l’Ajuntament de Manacor.





Maia Planas, sopranoJosé Manuel Sánchez, tenor i el Pianista Jesús López Blanco, seran els artistes que durant una hora ens oferiran el següent programa:, soprano,  José Manuel Sánchez, tenor i el Pianista Jesús López Blanco, seran els artistes que durant una hora ens oferiran el següent programa:

EXPOSICIÓ DE MIQUEL SEBASTIÁN LLAMBÍAS S’AGRÍCOLA

 El proper dissabte dia 1 de juny a les 19 hores s’inaugurarà al saló d’actes de s’Agrícola una exposició de pintura de l’artista felanitxer Miquel Sebastián Llambías titulada People. 

Miquel es va llicenciar en Belles Arts a Barcelona l’any 1971 i des de llavors ha fet múltiples exposicions tant a Mallorca, en pobles com Felanitx, Manacor, Palma, Petra, Cala Murada, Portocolom, Santanyí, Porreres i Vilafranca com a la península i l’estranger en llocs com Madrid, Màlaga, Marroc, Malàisia i Algèria. 

Una de les seves grans passions és el cinema, cosa que sens dubte influeix en la seva pintura ja que s’inspira sovint en fotogrames de pel·lícules de cine clàssic. La seva obra  rep també influències de les obres pictòriques de grans mestres de la Història de l’Art. El seu estil és figuratiu i la seva tècnica es basa en aconseguir veladures de colors acrílics diluïts dins aigua

 Llambías  va ser durant un grapat d’anys Catedràtic de Dibuix de l’Institut Mossèn Alcover la qual cosa ha fet que sempre s’hagi sentit molt vinculat a la nostra ciutat. Durant aquests anys va guanyar amb els seus alumnes el Primer Premi del Concurs de Carrosses Artístiques de les Festes de Primavera de 1980 i 1981, i el Segon Premi del Concurs de Foguerons de les Festes de Sant Antoni de 1983 a Manacor. També el Segon Premi Nacional d’Investigació Educativa “Giner de los Ríos” del Ministeri d’Educació, a Madrid el 1991.

 Aquesta exposició que presenta a s’Agrícola és de la seva obra mes recent i ens retrata diversos personatges de la vida quotidiana de manera realista amb un traç gairebé únic i la podreu veure des de dia 1 al 30 de Juny. 











EXPOSICIÓ D’IL·LUSTRACIONS D’ANTONI GALMÉS MARTÍ A S’AGRÍCOLA

 El proper dissabte dia 25 de maig a les 19 hores s’inaugurarà a la planta de baix de s’Agrícola l’exposició d’inktobers de l’il·lustrador manacorí Antoni Galmés Martí.

Antoni Galmés és autor de còmics i àlbums il·lustrats. Després de dedicar-se a la il·lustració de storyboards per publicitat i cinema, el 2017 comença la seva trajectòria com a il·lustrador editorial. En quan al món del còmic treballa especialment pel mercat francès i belga amb editorials tan importants com Dupuis o Delcourt.

L’origen del terme inktober està en la proposta en forma de repte que va fer l’il·lustrador nord americà Jake Parker als seus alumnes: fer un dibuix a tinta cada dia durant el mes d’octubre i penjar-lo a les xarxes amb el hashtag #inktober. L’objectiu era incentivar-los a dibuixar pel simple fet de practicar i mostrar en públic el resultat. Antoni Galmés es va posar aquest repte sense èxit uns quants anys fins que el 2019 s’ho va proposar seriosament i en va sortir exitós.

En aquesta exposició es veuran 40 il·lustracions a tinta i algun toc de color, fetes en el repte de l’Inktober, sempre amb la intenció de que cada una conti una petita història sense paraules.

L’obra d’Antoni Galmés estarà exposada fins dia 30 de juny.



LLIURAMENT DE L’A D’OR DE S’AGRÍCOLA A ANTONI RIERA

 El passat dissabte dia 18 de maig a l’església de Crist Rei de Manacor, amb una gran afluència de públic, es va fer l’acte de lliurament de l’A d’Or a l’economista i director d’Impulsa Balears Antoni Riera Font. L’A d’Or és la màxima distinció que atorga anualment l’Associació Cultural s’Agrícola a persones o entitats relacionades amb la nostra ciutat per reconèixer una trajectòria professional, artística, social o esportiva. En el cas d’Antoni Riera s’ha volgut premiar la seva tasca professional i investigadora en el camp de l’economia.

Va conduir l’acte de manera magistral Mª Magdalena Gelabert, la qual va donar pas en primer lloc a l’actuació de la soprano Maria Caballero acompanyada al piano per Andreu Riera que varen interpretar tres peces fent les delícies del públic.

Seguidament l’editor d’Última Hora Miquel Serra Magraner va ser l’encarregat de lloar els mèrits del guardonat. Va destacar per una banda les seves qualitats acadèmiques i professionals, fent un repàs a la seva trajectòria per les diferents escoles, instituts i universitats que va passar i també per les múltiples tasques i càrrecs que ha tengut al llarg de la seva vida laboral, i per una altra banda va exalçar el seu aspecte humà, destacant com a través d’una personalitat polièdrica s’amaga una persona amb una gran sensibilitat i una gran empatia.

Després va ser el torn de l’homenatjat el qual va començar agraint a l’Associació Cultural s’Agrícola  per aquest reconeixement que implica entre altres coses l’atorgament del títol de soci d’honor de l’entitat i  a la seva família la qual havia estat sempre el seu principal suport. Va tenir també paraules de gratitud pels seus alumnes amb els quals havia après Economia després de compartir amb ells les aules de la universitat durant trenta anys. En el seu discurs han estat presents les seus dues grans passions: l’economia i la poesia fent referència a cites d’alguns grans economistes com Lord Keynes i afirmant que quan té necessitat d’alimentar els seus somnis els aïlla en un poema.

A continuació després de la lectura de l’acte de la sessió de la Junta Directiva on es va elegir Antoni Riera com a guardonat de la present edició es va procedir a la imposició de l’A d’Or per part del president Llorenç Femenias i del batle Miquel Oliver.

En el torn final de paraules va parlar en primer lloc el batle Miquel Oliver, el qual entre altres coses va subratllar que Antoni Riera ha estat pioner en posar damunt la taula problemes socials i econòmics que patim avui i que ell va ser capaç de preveure amb antelació. En segon lloc, el President Llorenç Femenias va donar les gràcies a tots els presents per la seva assistència i va expressar la seva satisfacció pel fet que Antoni Riera hagués acceptat aquesta distinció que farà que a partir d’ara es pugui comptar amb ell com a soci d’honor de l’entitat.

Com a cloenda Maria Caballero i Andreu Riera interpretaren una coneguda peça que va fer vibrar per última vegada a tots els que omplien l’Església de Crist Rei.

Destacar finalment l’assistència de nombroses personalitats polítiques i acadèmiques com el batle de Manacor Miquel Oliver, el conseller de Turisme Jaume Bauçà, el conseller insular de Turisme Marcial Rodríguez, el rector de la Universitat Jaume Carod, el diputat Rafel Nadal, la directora general d’Hisenda i Pressupostos del Consell Maria Antònia Sansó, la diputada del Consell Maria Bauzà i altres regidors de l’ajuntament de Manacor.











































































TAULA RODONA SOBRE EL FUTUR DE LA PREMSA ESCRITA A S’AGRÍCOLA

 Dins el marc de les festes de Sant Isidre 2024 de l’Associació Cultural de S’Agrícola de Manacor, va tenir lloc el divendres dia 17 en la sala d’actes de l’Associació, una taula rodona amb una temàtica de molta actualitat: Quin futur té la premsa escrita en paper?

La taula estava composta pels periodistes Sebastiana Carbonell, Joan Barceló, Joan Payeras i Llorenç Riera. L’acte va ser moderat pel també periodista Sebastià Sansó, Tots ells amb una trajectòria periodística molt reconeguda.

Avui en dia amb les noves tecnologies digitals hi ha hagut un augment de noves revistes locals i nacionals digitals que poc a poc han anat desplaçant a les revistes escrites en paper.

Unes set revistes digitals s’han creat en poc temps, i de les revistes locals escrites en paper, després de la pandèmia han tancat les seves edicions Ala est, 7Setmanari i Perles i Coves, per distints motius. I tant sols tres revistes locals segueixen editant en paper, parlam de Manacor comarcal, Cent x cent i Porto Cristo.

Durant el debat s’analitzà el futur de la premsa escrita local i nacional, l'intrusisme dins el món del periodisme, el cost elevat de la matèria prima, la manca d’interès de les generacions més joves per la premsa escrita en paper que ha estat substituïda per la nova tecnologia digital. La sala estava plena de gent que va gaudir del debat i va participar molt activament en el torn de les preguntes.


















III CICLE DE POESIA A S’AGRÍCOLA

El passat dijous dia 16 de maig va tenir lloc a s’Agrícola la tercera part del III Cicle de Poesia que va consistir en la presentació de tres llibres de poesia recent: Rastre de plata de Carme Castells, Generació AZ de Juanjo Castelló i Dickinsonianes de Joan Antoni Cerrato, coordinat per Mª Magdalena Gelabert. 

En primer lloc Mª Magdalena Gelabert va justificar l’absència de Juanjo Castelló per motius personals, va donar la benvinguda  i va presentar als altres dos poetes. De J.A. Cerrato, docent de professió, va destacar el seu doble vessant de poeta i traductor i com a excel·lit en les dues facetes, rebent nombrosos premis dels seus poemaris i les seves traduccions de poetes anglesos tan destacats com E. Dickinson. Respecte a C. Castells, llicenciada en teoria de la literatura i literatura comparada, va subratllar la seva tasca com a gestora cultural, destacant el seu nomenament el 2023 com a directora gerent de Mallorca Literària i la seva nova faceta poètica amb el llibre Rastre de Plata. Malgrat la seva absència, la presentadora també va fer referència a la faceta poètica de J. Castelló i la presentació del seu poemari Generació AZ.

 L’acte es va alternar amb les intervencions de Magdalena Gelabert i dels dos poetes. Es va descriure  Dickinsonianes com un poemari estructurat en dotze parts on l’autor fa una reflexió poètica sobre el sentit de l’escriptura, la traducció i la creació i la seva influència de Dickinson tant per la forma com pel to, encara que l’autor va subratllat que potser sigui el seu llibre més personal. Rastre de plata, estructurat en quatre parts i un epíleg, és una reflexió profunda que qüestiona molts aspectes de la vida i fa èmfasi en la maternitat. 

Per últim els dos poetes varen parlar de les seves influències literàries i varen finalitzar amb la lectura de diversos poemes que varen provocar els aplaudiments del públic assistent