MARGA BARRERA I L'ARXIDUC


El passat divendres dia 20 de novembre va tenir lloc a l’Associació Cultural s’Agrícola la conferència de Margarita Barrera sobre la figura de l’Arxiduc Lluís Salvador, sota el títol “L’antropòleg desconegut”.

Margarita Barrera és doctora en Geografia i Història, especialitzada en Antropologia d’Amèrica, i professora de la UIB i de la UNED. A més, és la directora del programa de ràdio “Pàgines d’Antropologia” de Radio Marratxí. Així mateix ha participat com a coordinadora i com a ponent a diferents cursos d’universitats d’estiu. Destaca, de la mateixa manera, la seva labor com a investigadora, i la seva faceta d’excavadora.

En un to molt amè, Margarita Barrera va anar explicant moltes coses sobre l’Arxiduc, que ha estat un dels visitants il·lustres de les nostres illes, possiblement el més conegut, i tot i així ben poca gent sap coses sobre la seva figura. En qüestions d’antropologia, l’Arxiduc va ser una persona que es va avançar al seu temps. L’antropologia neix a finals del segle XIX, a través de relats i llibres de viatges. A diferència d’altres, l’Arxiduc viatja ell en persona i parla amb la gent.
Disfrutava de viatjar i de conèixer la gent, sabia escoltar i demanar, qualitats que resulten bàsiques en un antropòleg. D’aquesta manera, aconsegueix fer un quadre perfecte de la societat mallorquina de l’època, sense judicis ni opinions, i acompanyada, a més, de gravats i dibuixos.
L’obra més coneguda de l’Arxiduc és el Die Balearen, set volums dedicats a la cultura, la geografia, la natura, la societat... una obra enciclopèdia, rigorosa i exacta, on l’autor va saber veure la personalitat de cada una de les nostres illes.

L’Arxiduc es mostra com un enamorat de la cultura mallorquina i tots els que vàrem assistir a la conferència quedàrem també enamorats d’aquesta figura i de la doctora Barrera, que ens va explicar diferents aspectes d’una forma molt entretenguda.