CONFERÈNCIA JOAN CIRIA

        L'investigador i intèpret musical Joan Círia i Maimó oferí una excel·lent conferència en el marc de l'Associació Cultural s'Agrícola. Círia, que va començar els seus estudis musicals a Felanitx i els va acabar graduant-se en el Conservatori Superior de les Illes, és un apassionat de la investigació musical. D'ell destaquen, sobretot, els treballs sobre músics locals no massa documentats, així com la seva recerca sobre la presència de dones compositores i intèrprets en el panorama de les Illes.

        Així, Joan Círia destaca en primer lloc el paper de les monges en els diferents convents, que tingueren cura de les còpies musicals, algunes compongueren i moltes tocaren l'orgue, com és el cas de Catalina Aina Fiol. Ha documentat, per altra banda, les accions culturals i l'empremta de dones que nodriren el paisatge musical mallorquí: Juana de Escalana, Antoinette Mosca, Helene Chaussat, Frasquita Pavía, Felícia Lacombe, Antònia Llorens i Barceló i Rosa Mauri. De les ja més conegudes destaquen Matilde Escalas però sobretot Rosa Mestre, sobre la qual Círia ha fet un treball de recerca que ha permès documentar l'obra i la vida d'aquesta compositora palmensana. Senyora de son Ametller, va decidir sortir de la vida pública per motius familiars. Bàrbara Duran, que presentà la conferència, mostrà les partitures que va trobar al seu arxiu personal, un regal del seu cosí poeta Joan Adrover, i que han romàs a ca seva més de deu anys sense identificar. Fou el treball de Círia el que permetè ubicar aquesta partitures manuscrites. Ella subratllà la importància d'aquests treballs, que des del fet musical local permeten dibuixar baules molt més extenses de la història de la música.

        Círia ha rebut diversos premis, entre els quals cal destacar la Rosa d'Or dels premis Castellitx d'investigació. I segueix, treballant incansablement per a la recuperació d'aquest patrimoni. Com Duran va subratllar, ell té debilitat per tots aquells músics, compositors i compositores que no tingueren massa oportunitats. I el seu treball els dona, efectivament, una segona oportunitat.