CONCERT DE SANTA CECÍLIA A S'AGRÍCOLA, AMB XISCO AGUILÓ AL CONTRABAIX I PERE FIOL A LA GUITARRA.

            El passat diumenge, dia 20 de novembre, a les 7 de l'horabaixa, es va celebrar a  s'Agrícola el ja habitual concert de commemoració de Santa Cecília, patrona dels músics. En aquesta ocasió els concertistes van ser el contrabaixista Xisco Aguiló i el guitarrista Pere Fiol, ambdós professors del Conservatori Superior de Les Illes Balears.

Com va remarcar el pianista manacorí Andreu Riera (des de fa un bon grapat d’anys programador dels actes musicals de format clàssic organitzats per l’entitat cultural s’Agrícola), aquest tipus de formació, contrabaix i guitarra, no és gens usual, així que els intèrprets han hagut d’adequar el repertori escollit a aquests dos instruments. Segons explicà després Xisco Aguiló, el contrabaix assumeix funcions d’instrument solista i, fins i tot, de substitut de la part vocal pròpia dels «lieds», de manera que la guitarra (una guitarra «romàntica» de proporcions més petites de les actuals fabricada el 1863 i restaurada pel mateix Pere Fiol), es responsabilitza de la part d’acompanyament harmònic. El resultat aconseguit va ser realment brillant.

Els dos músics interpretaren temes de Frank Schubert, Reynaldo Hahn, Maurice Ravel, Sergei Rachmaninoff, Richard Straus i Astor Piazzola. Com a sorpresa final, Xisco Aguiló i Pere Fiol, a petició dels oients, ens oferiren un  bis entranyable: «Alfonsina y el mar», d’Ariel Ramírez i Félix Luna, en una versió instrumental en la qual el baix, com hem referit abans, agafà la part solista que correspondria a la veu.

Tot plegat un vertader exercici de mestria musical per part dels dos concertistes, que entusiasmaren el públic que omplia la sala del primer pis de s’Agrícola.