CONFERÈNCIA D’ALFONSINA BALLESTER LOPEZ

         El passat dimarts dia 16 de maig, dins els programa de les festes de Sant Isidre, la bioquímica i doctora en biomedicina Alfonsina Ballester va impartir a s’Agrícola una conferència titulada «Psiconeuroimmunoendocrinologia: el poder de la medicina integrativa». Va presentar la xerrada el metge Antoni Truyols el qual va destacar a més de la seva preparació científica el seu treball al món del teatre.

        La doctora Ballester va començar definint la paraula que encapçala el títol de la conferència: la Psiconeuroimmunoendocrinologia ( d’ara en endavant PNIE per abreujar ) és la  ciència mèdica que estudia les relacions que es donen entre els sistema nerviós, el sistema endocrí i el sistema immunitari, i com afecten  la salut i el desenvolupamentde patologies de cada persona en funció de les seves característiques. Va explicar la importància de tractar globalment els sistemes nerviós, immunitari i endocrí fent especial esment en les relacions que es produeixen entre ells.

    Va subratllar la importància del que passa a l’intestí i la necessitat de l’equilibri de la  microbiota ja que un desequilibri pot provocar nivells inadequats de vitamines, hormones, transmissors i pèrdua de tolerància immunitària. Aquests desequilibris poden desembocar en  malalties tan diverses com: ansietat, obesitat, migranyes, fatiga etc.. Segons Alfonsina, la PNIE ens permet traçar el recorregut d’una patologia i tractar-la des de la causa. La clau és fer un estudi personalitzat del pacient analitzant aspectes com estil de vida, alimentació, ambient, descans, genètica, emocions i la seva microbiota.

        La conferenciant va acabar la seva xerrada dient com a resum final que la nostra salut és el resultat de tota una sèrie de components, interns i externs, i de les seves interaccions.

        Al final es va obrir un interessant col·loqui entre el nombrós públic assistent i la ponent que va posar de relleu l’interès del contingut de la conferència.