A MALLORCA AMB UNA CÀMERA: L'APUNT DE JOAN SERVERA




El passat divendres 24 es presentà a s'Agrícola la traducció de l'original anglès de Margaret d'Este A Mallorca amb una càmera, feta per Jaume Boada. Donada l'amistat d'aquest últim amb el fotògraf oficial de s'Agrícola, Joan Servera Cabrer, de la Botiga Imatges, reproduïm aquí la crònica feta per Servera arran de la presentació:


"Divendres dia 24, coincidint gairebé amb el dia del llibre, va tenir lloc a la sala d’actes de s’Agrícola  la presentació del llibre A Mallorca amb una càmera, de Margaret d'Este (1906) i traduït de l'anglès al català per Jaume Boada. L’acte i la presentació de l’autor de l’obra i del llibre en si va anar a càrrec del la filòloga manacorina i a més membre de la junta directiva de s’Agrícola en la vocalia de cultura, la filòloga Antònia Soler.
Soler va presentar Jaume Boada, col·leccionista en general de les coses que formen part de la història de les Balears i més en concret de Mallorca: segells, postals, monedes, llibres etc. S'agrupen per centenars els objectes de què disposa Jaume Boada.
També va situar el llibre en el lloc i en el temps, fent un repàs d’algunes de les anècdotes que Margaret d’Este ( autora del llibre) relata a la història del seu viatge a les illes.

Jaume Boada va explicar que la seva feina no va esser solament la traducció del llibre al català, sinó que per fer-ho amb la màxima cura d’expressar el que volia dir Margaret d’Este, va investigar no tan sols el viatge real, revisant les hemeroteques de l’any 1906, on en diferents mitjans escrits consta la seva visita, sinó que a més se va endinsar dins la vida “privada” de l'escriptora i de la fotògrafa que l’acompanyava.
En definitiva, un llibre ple de situacions que ara ens pareixen còmiques, i per alguns (veïns de les illes germanes) pot "molestar una mica", però sempre es molt important situar-se a principi del segle passat.
En resum, un llibre divertit , d’història, de recerca i que forma part del pocs llibres de viatges a les nostres terres, per estrangers de principi del segle passat.
El llibre a la zona de Llevant es pot aconseguir a la llibreria manacorina Món de llibres. Una llàstima que les intervencions de l’escriptor Jaume Boada i la filòloga Antònia soler no se puguin editar i adjuntar en forma de pròleg especial, ja que va esser tota una lliçó d’història."
Joan Servera Cabrer