ENS VA VISITAR MIQUELA SACARÈS

Aquest darrer diumenge, dia 7 de febrer, vam poder assistir, a l’Associació Cultural s’Agrícola, a la conferència “Imatges i devocions lul.lianes: la santedat de Ramon Llull en l’art mallorquí” a càrrec de Miquela Sacarès.

Miquela Sacarès Taberner és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears, i especialitzada en la figura de Ramon Llull, a qui va dedicar la seva tesi doctoral, més concretament a la iconografia lul.liana (Universitat Autònoma de Barcelona). A més, ha estat professora associada de la UIB entre els anys 1998 i 2005. Entre els seus estudis de temàtica lul.liana, destaquen Lullianae imagines: la iconografia de Ramon Llull i els principals episodis de la seva vida (2006), En un instant li venc certa il.lustració divinal, L’Episodi de la il.luminació a la iconografia de Ramon Llull (2007 – 2008), i “Dispositor sum sanitatis”, el sepulcre de Ramon Llull (2011 – 2012).

Altres temes d’investigació són articles diversos sobre els retaules de Porreres. És coautora, juntament amb Caterina Veny, del llibre La reataulística dels segles XVI-XVIII a l’església parroquial de Porreres (1998). Ha realitzat estudis sobre arquitectura popular i ha participat al Primer Congrés de pedra en sec a Espanya. L’any 2000 va publicar el llibre Recull de barraques i casetes de Llucmajor.
Recentment ha publicat el catàleg de pintura del Consell de Mallorca Fons de pintura del Consell de Mallorca (1650c.-1939), juntament amb Marià Carbonell i Bartomeu Martínez, i Fons de pintura i dibuix del Parlament de les Illes Balears (2015).
Ramon Llull és, sens dubte, el mallorquí més universal. Però la doctora Sacarès, especialista com és en iconografia, no ens va explicar la vida ni l’obra de Llull, sinó que ens va mostrar diferents imatges del beat, tant escultòriques com, principalment, pictòriques.

Durant tota la conferència, Miquela Sacarès va acompanyar les explicacions amb imatges, totes elles situades a diferents llocs de la geografia mallorquina (Palma, Andratx, Sa Pobla, Santa Eugènia, Bonany...). En aquestes imatges vam poden veure Llull vestit gairebé sempre amb la túnica franciscana i amb una sèrie d’elements que en faciliten la identificació: l’hàbit franciscà, la llarga barba, la corona radial, el crucificat, la ploma amb la qual escrivia, un llibre, la imatge de la Immaculada, i algunes altres figures de sants, com Sant Francesc.

De la mateixa forma, vam poder veure el sepulcre de Ramon Llull, ubicat a la capella de la Puritat a la parròquia de Sant Francesc, així com també diferents episodis de la vida del beat que s’anaven repetint en diferents imatges: lliçons impartides, la il·luminació, la presó i la lapidació.
Va ser una visió diferent i interessant de la figura de Ramon Llull. Des d’aquí donam l’enhorabona a la doctora Sacarès per la seva conferència.