Divendres
que ve, dia 16, a les 20 h, vindrà Pere Antoni Pascual a parlar de
la dieta dels romans i dos dies més tard, el diumenge 18, a les 19
h, tindrem un concert de Júlia Colom amb el seu guitarrista Joan
Arto.
La
cuina de l’imperi. Cuina i producció d’aliments a la Roma antiga
Pere
Antoni Pascual Vaquer, tècnic superior en Relacions Públiques per
la Universitat de Barcelona, llicenciat en Història per la UNED,
especialització en Història antiga, i Especialista universitari en
Història Militar per l'Institut Universitari Gutiérrez Mellado. Amb
una carrera professional extensa en banca, però sempre interessat en
la història i a la investigació, tasca a la que li dedico ara els
meus esforços. Format en distints cursos de postgrau, entre ells
"Enginyeria romana" i "Escriptura Jeroglífica".
La
civilització romana va desenvolupar una cultura de la alimentació
que la caracteritza i identifica. De la mateixa manera que ho fan
altres aspectes de la seva vida material o espiritual. Els aliments i
la forma de consumir-los tenen un contacte molt estret amb la
tecnologia aplicada a la conservació, transformació, transport i
consum dels productes. Així com també en les costums socials i la
seva lectura simbòlica que es desprèn de determinats comportaments
relacionats amb la alimentació en el món romà. Tot això va deixar
una emprenta molt important que es pot veure i tastar avui en dia.
Cançons
per a tancar els ulls
Júlia
Colom és una jove cantant mallorquina que des de petita ha estat en
contacte amb el món musical a través del cant coral, classes de
flauta travessera, etc. Als 15 anys descobreix el món del jazz i es
veu en el futur com a solista cantant. Comprèn que la música ha de
ser una prioritat dins de la seva vida i que cantar és la seva
passió. Poc a poc comença a fer concerts per tota l'illa, sempre
acompanyada per músics veterans reconeguts en el panorama musical i
gaudeix d'un feedback positiu per part de l'opinió pública. Als
disset anys, amb ganes de créixer musicalment, es desplaça a
Barcelona. L'objectiu és avançar en la formació com a cantant i
escoltar molta música. Inicia les seves classes de cant amb Rubén
Fernández al Conservatori Superior Taller de Músics, on actualment
està cursant el grau superior becada. Paral·lelament sent gran
interès per la música tradicional de Mallorca i en el seu repertori
això queda ben patent. Forma part de dos discos dirigits per Miquel
Brunet (2015,2017) on està molt present el cant de la Sibil·la. De
la necessitat de fer néixer música des d'aquest punt d'evolució,
compon algunes cançons durant la seva primera i segona edició a
Barcelona. D'aquesta manera neix un nou projecte que compartirà amb
músics de primera línia: Jordi Gaspar al contrabaix, Joan Arto a la
guitarra i Jeroni Sureda a la bateria. La seva música combina sons
mediterranis que naveguen entre cordes del jazz i ritmes pop. Cada
composició està treballada fins al darrer detall, i és innegable
l'empremta folklòrica de la música popular mallorquina en les seves
cançons. El que pretén és poder cantar quadres de paisatges
utilitzant la veu com si fos una paleta de colors.