DIMECRES, SESSIÓ CONTÍNUA


A les 20:30 teníem cita amb Antoni Ferrer Vallespir, que ens va mostrar el seu caire de cinèfil a la perfecció. El periodista va ser presentat per la que ja és tota una personalitat dins l'àmbit cultural de Manacor i des de l'any passat té la consolidació com a personatge popular en donar rostre a la geganta “sa Carbonereta”: na Magdalena Gelabert, una valenta dona que, tot i la seva breu presentació, va ser la delícia de l'auditori. 

En aquesta ocasió Antoni Ferrer havia recopilat pel·lícules (fins i tot de cine mut) en què hi sortia Porto Cristo, de Manacor va dir que, malauradament, no en tenim. Va suposar tot un luxe poder-ne veure fragments de gairebé totes. En una d'elles, concretament “Una droga llamada Helen”, que és la que mostra més al detall Porto Cristo i la seva marina, hi sortia, en el paper de policia, el desaparegut Gaspar Fortesa, que havia estat president de s'Agrícola. Aquest film va tenir també una versió italiana, amb algunes escenes pujades de to que foren censurades a Espanya. N'Antoni va projectar aquests retalls per al públic de s'Agrícola.
I també va fer pujar a la seva vora el pintor Joan Riera Ferrari perquè contàs algunes anècdotes arran de la filmació i de com va decorar la portalada de la torre de Porto Cristo perquè semblàs l'entrada a un luxós xalet. “Aquí podeu veure les grans mentides del cine” anava dient el conferenciant mentre sortien projectades les imatges de la porta de la torre que donava entrada a un gran casal.
Les coves del Drac varen servir també d'escenari per a “El verdugo” i, a banda de mostrar les imatges en qüestió en pantalla, Antoni Ferrer havia convidat també l'arianyer Joan Ferrer Ramis, que va tenir un paper com a guàrdia civil en l'escena de les coves.

Aprofitant la seva formació arxivística, en acabar de repassar les pel·lícules amb aquest escenari comú de Porto Cristo, Antoni Ferrer va fer un repàs de totes les sales de cinema que hi ha hagut a Manacor i comarca sense deixar-ne cap ni una. Una vetllada memorable!