SOBRE LA SALUT DEL COR

El Dr. Oriol Bonnín en la seva conferència a s'Agrícola va demostrar que era tan bon cirurgià com comunicador: des del primer moment que va agafar la paraula va captar l'interès del nombrós públic que s'arreplegà a la sala de conferències de s'Agrícola. De fet, abans de començar la seva xerrada hi hagué un grupet de persones que passaren per la seva taula a saludar-lo: eren persones que ell havia operat. I és que els temes de la salut sempre resulten interessants per a tots i encara més si tenim la sort de comptar amb un gran especialista en la matèria, que va poder recalcar la importància de la dieta sana i de no fumar. “Fins i tot fumant poc hi ha risc”, va dir el Dr. Bonnín.
El cardiòleg va acompanyar la seva xerrada amb diapositives que il·lustraven sobre diferents malalties del cor que necessiten ser operades, els tipus de pròtesis de vàlvules que es fan servir actualment, la piràmide d'aliments: què hem de menjar cada dia i què ha de ser un aliment esporàdic o ocasional en la nostra dieta, els tipus d'exercicis físics que podem practicar per a tenir una vida sana (tant abans com després d'una operació de cor), també va mostrar com, des de l'any 2000 fins ara, ha anat baixant el nombre de trasplantaments de cor, degut segurament a la millor informació que té la gent i al fet que es cuida més.
Oriol Bonnín va comentar a més la nova tècnica de passar una vàlvula sense obrir el tòrax, fent-la anar per dins una de les vies centrals, però, com que la mortalitat és més elevada (és d'un 10% enfront al 2% de la cirurgia convencional), només està indicada per a casos que no convé operar.
Finalment el metge va obrir un torn de preguntes i alguns dels assistents li demanaren per casos particulars o s'interessaren pels materials de les pròtesis.
En conclusió, ara no tenim excusa, perquè sabem perfectament què cal fer per cuidar-nos i prevenir sorpreses: res de tabac, vida sana, bon menjar i amb dosis adequades i passejar-nos.