OFRENA A MOSSÈN ALCOVER (2/02/2024)

 Manifest que va llegir Bartomeu Matamales en representació de S'Agrícola a l'ofrena floral de divendres dia 2 de febrer al monolit de Na Camel.la.

        Crec que no hi cap dubte quant a que mossèn Alcover ens va voler transmetre un missatge ben clar: la tradició mallorquina surt i se nodreix bàsicament de la gent senzilla amb arrels. Els camperols i els menestrals dels pobles mallorquins, amb estreta simbiosi, van ser qui formaren el nervi central d'una voluntat comú adquirida a través d’un pacte consolidat al llarg de molts d'anys de convivència. Ells van ser qui pastaren aquesta substància rica, viva i perdurable, barreja d’identitat, llengua i saba materna que no es en absolut passat, sinó antiguitat original, que ve d'origen, de començament.

          I els que tenim la voluntat de continuar sent mallorquins d’aquesta manera, hem de tenir clar que mantenir-nos ferms en aquesta essència no té res a veure amb l'immobilisme, i molt menys amb el supremacisme que ens volen encolomar els nostres enemics supremacistes. Tenir consciència de pertànyer a un lloc concret, tenir el sentiment d’estar inserits dins el bessó d’una realitat cultural pròpia no és etnocentrisme, és sentit de la identitat, de l’autenticitat, de l'origen. Mirar el patrimoni del passat és una experiència per al futur, no una obstinació cega encaminada a perdurar d’una manera inamovible.

        Com hem dit abans, amb tota seguretat, el símbol, el representant més clar i més viu d’aquest sentiment que volem expressar amb aquest escrit de reafirmació de la identitat, és mossèn Alcover. Serveixi, idò aquest mínim acte de presència nostra aquesta tarda, aquí, a s’Alameda de Na Camel·la, per deixar constància que tant en Llorenç Femenies, en qualitat de president de s’Agrícola, com la junta directiva, en representació de tots els socis de S’associació Cultural s’Agrícola, ens afegim amb entusiasme a aquest acte de recordança i reconeixement d’una figura manacorina tan excelsa, i ara mateix, tan necessària o més que quan va començar la recuperació d’una llengua i una cultura que és la nostra i que gent sense escrúpols vol fer desaparèixer.